Acces în economie socială: Soluții antreprenoriale pentru dezvoltarea comunității

Luni, 27 martie, a avut loc conferința de închidere a proiectului START-UP Acces în economie socială, derulat de CECCAR, în parteneriat cu RD Global Project Consulting și Avisso Consulting Services (POCU/449/4/16/128185). Au fost prezentate, cu acest prilej, activitățile și rezultatele atinse în cadrul proiectului, precum și bunele practici dezvoltate de beneficiarii ajutorului de minimis.

20 de idei de afaceri au prins viață prin finanțarea acordată prin proiect. Start-up-urile sociale reprezintă un real sprijin pentru comunitate, îndeplinind astfel obiectivele economiei sociale.

Noi locuri de muncă și noi oportunități pentru persoanele din grupuri vulnerabile au fost create prin proiect, întreprinderile sociale beneficiare contribuind la îmbunătățirea condițiilor de trai, lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului și oferind soluții reale pentru nevoile comunității.

De la programe de formare în domeniul antreprenorial la derularea de activități ce au avut ca scop susținerea membrilor grupului țintă în implementarea planurilor de afaceri selectate, crearea a peste 105 noi locuri de muncă și finalizarea procesului de plată a 20 de ajutoare de minimis acordate întreprinderilor sociale, proiectul START-UP Acces în economie socială a oferit oportunitatea dezvoltării de bune practici pentru inserția profesională și socială a persoanelor defavorizate.

În cadrul evenimentului amintit au fost prezentate și concluziile rezultate în urma derulării activităților proiectului, precum noi modalități de a sprijini crearea de întreprinderi sociale, utilizarea resurselor locale  în vederea dezvoltării economico-sociale a comunității. Proiectul START-UP Acces în economie socială, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, s-a derulat pe o perioadă de  40 de luni, având o valoare totală de 13.869.916,60 lei, finanțarea nerambursabilă din Fondul Social European fiind în valoare de 11.681.643,93 lei. Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea unui pachet complex de măsuri pentru facilitarea creșterii accesului unui număr de 105 persoane din regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Centru, Sud-Est și Nord-Est la servicii de formare antreprenorială specifică, activități de sprijin și consiliere în domeniul antreprenoriatului, în vederea asigurării premiselor înființării, consolidării și dezvoltării într-o manieră sustenabilă a întreprinderilor sociale. Pe perioada proiectului, membrii grupului-țintă au beneficiat de programe de formare profesională – „Antreprenor în economie socială” și „Specialist în economie socială”, ce le-au asigurat premisele dezvoltării abilităților și însușirii cunoștințelor necesare pentru a deveni antreprenori în economia socială.